Upsala Fäktning
  • Hem
  • Nyheter
    • Klubbnyheter
    • Blågul och frifäktare
    • Blå grupp
    • Musketörer
    • Student/vuxen
  • Träning
    • Träningstider
    • Fäktgymnasiet
    • Terminsavgifter
  • Tävling
    • Tävling
    • Uppsala Cup 2024
    • Värjkamraternas
  • Börja fäkta
    • Börja fäkta
    • Fakta om fäktning
  • Event
  • Sponsorer
  • Om Upsala Fäktning
    • Om Upsala Fäktning
    • Profiler
    • Föreningskläder
    • Framgångar
    • Historia
    • Fäktshopen
    • Stadgar
  • Kontakt
    • Kontakt
    • Ansvarsområden
    • GDPR

Profiler


Sofie Larsson

Födelseår: 1985
Vapenhand: Höger
Klubb: Upsala Fäktning
Tränare: Igor Tšsikinjov
Funktion: Huvudtränare, Teamansvarig för NIU-gymnasiets fäktlinje
Idrottslig utbildning:

Flerårig praktisk och teoretisk utbildning hos personlig tränare, fäktmästare Igor Tsikinjov.
Deltagande vid Upplandsidrottens tränarutbildning.
Grundkunskaper i nutrition, skadeförebyggande träning samt funktionell rörlighet genom Svenska Olympiska Kommittén.

Resultat:

Världsmästerskap: Gdansk, Polen, 2001: 3:a kadett. Antalya, Turkiet, 2002: 9:a kadett. Havanna, Cuba, 2003: kvartsfinal lag. Turin, Italien, 2007: kvartsfinal lag.
Nordiska mästerskap: Flertalet lag-guld samt individuella medaljer. 
Svenska mästerskap: Flerfaldig svensk mästarinna i klasserna ungdom, kadett, junior och senior. Senior SM-guld 2003, 2005, 2017. SM-lagguld 2016, 2017.
Övriga framskjutna placeringar: JVC-silver Burgos, Spanien 2003, flertalet 16-tablåer på WC samt samtliga valörer på satellit-WC. 

​Biografi:

Läs mer…

Sofie började fäkta som 10-åring, för föreningens dåvarande huvudtränare Igor Tšikinjov.
”Man hade inte valet att motionsfäkta då” berättar Sofie.
”Igor var stenhård mot mig från dag ett och jag tänkte att han antingen trodde på mig eller att han alltid var arg på mig för att jag inte tog order. Idag, när jag själv arbetar som tränare, inser jag att det nog var både och”.
Sofie tyckte inledningsvis att både träningen och attityden var för hård. Det krävdes en SM-medalj i ungdomsklassen, under första tävlingssäsongen, för att hon skulle inse att tävlingsmomentet var lockande. Tillräckligt lockande för att snabbt gå från tre till fem träningspass i veckan samt börja ta lektioner under skoltid.
När hon som 15-åring tog medalj på sitt första kadett-VM var Sofie själv inte överraskad.
”Jag berättade för lokaltidningen redan innan avresa att jag åkte för att ta medalj. Jag har aldrig varit blygsam”.
Men tränaren Igor har senare berättat för henne:
”När du tog medalj på VM hade jag inte sett dig vinna en match på träningen på flera år. Att skicka dig på VM det året kändes som en chansning”.
Sofie hade tränat i en grupp med enbart killar och hade det tufft på träningen. När motståndet på tävlingar sedan var jämnåriga tjejer, blev det plötsligt lättare.

År 2002, som 16-åring, gick Sofie in i seniorlaget ihop med klubbkompisen Maria Bergenheim (då Isaksson) som också var nybliven VM-medaljör för seniorer. 2002-2005 ingick Sofie i kadett, junior och seniorlandslag parallellt.
2003 gjorde damerna en kvartsfinal på VM i Kuba och år 2004 missade de OS-platsen med retsamt knapp marginal. I samband detta tog Igor över som förbundskapten för hela svenska värjtruppen.

Till nästa OS-kval hade Sofies lag bytts ut mot tjejer som var några år yngre än henne.
”Det var tufft att kvala till svenska laget då. Jag var sliten och de var hungriga.”
Dessutom hade de yngre tjejerna fina juniortesultat i bagaget. Emma Wertsén (då Samuelsson) och Johanna Bergdahl var juniorvärldsmästarinnor och Sanne Gars hade vunnit junior-EM. Laget blev basen för en stor satsning på damvärja stödd av Svenska Olympiska Kommittén. De hade just bildat ett utmanarprogram för unga idrottare, som skulle fungera som ett förberedande steg inför Top och Talangprogrammet.

Sofie tog en träningsgrupp med enbart flickor under en skadeperiod.
”Det var inte en dröm att jobba som tränare utan var mer tänkt att vara en tillfällig insats för föreningen”.
Men då eleverna började ta medaljer och kvala till landslag insåg Sofie att hon kunde tävla på det här sättet också.
Hon fick en provanställning på klubben och blev senare anställd som huvudtränare. Bland Sofies elever finns idag både svenska mästare, nordiska mästare, EM, VM och OS-medaljörer. Sofie ledde också fäkttruppen vid ungdoms-OS i Nanjing 2014 där Linus Islas Flygare tog silver och Åsa Linde tog brons. År 2015 blev hon nominerad till ”Årets Tränare”.

När Igor slutade sitt arbete på förbundet och tog tjänst som förbundskapten i Estland blev det hårt för Sofie. Hon hade då tävlat för Sverige mellan 2001 och 2008. Efter år av förslitningar och skador gick hälsenan av och hon fick ge upp sin plats i landslaget. Sedan dess har flera skador opererats och rehabiliteringsperioderna varit långa.
”Det är en dröm att få göra en sista världscupsäsong. Jag vill själv få bestämma när jag är klar”.

År 2017, kort efter Sofies senaste SM-guld, meddelade Svenska Fäktförbundets landslagsledning att Sofie inte längre har möjlighet att kvala till landslaget.

Sofie beskriver dig själv som strategisk och stark.

Bild

Mattias Edlund

Födelseår: 1984
Vapenhand: Höger (vid behov även vänster)
Klubb: Upsala Fäktning
Funktion: Tränare, vice ordförande, rustmästare, sportchef, ansvarig för fäktshopen
Idrottslig utbildning:

SISU:s utbildningar: Plattformen (idrottens barn-och ungdomsledarutbildning på basnivå) samt Ledarutvecklingsutbildning.
Svenska Fäktförbundets barn och ungdomsledarutbildning del 1.
Svenska Fäktförbundets fäkttränarutbildning steg 2.
Utbildningar i pedagogik och ledarskap inom Försvarsmakten.
Kursen ”Att leda barn och ungdomar med neuropsykiatrisk funktionsvariation”
Hjärt- och lungräddning

Utmärkelser och stipendier:

SvFF förtjänstmedalj i guld
SvFF förtjänstmedalj i silver
Hugo Levin-priset, ​ett pris till unga idrottsledare

Resultat:

Svenska mästerskap: Lagguld på USM. Brons på student-SM.

​Biografi:

Läs mer…

Mattias började fäkta som 9-åring för klubbens dåvarande tränare Igor Tšikinjov. Mattias grupp, som i lokaltidningen brukade kallas ”Igors ungdom”, började tävla tidigt på både svenska och utländska tävlingar. Snart pendlade Mattias från Knivsta till träningen Uppsala fem dagar i veckan. Han åkte ihop med klubbkompisarna på träningsläger, både i Sverige och utomlands och tillsammans vann de USM. Men när det var dags att gå upp i juniorklassen bestämde sig Mattias för att det inte främst var tävlandet han ville ägna sig åt.
”Jag är ganska säker på att det första jag tog på mig var ansvaret för fäktshopen” minns Mattias.
”Men jag började också jobba som tränare och blev snart även engagerad i styrelsearbetet”.
År 2009 åkte Mattias som funktionär på JVM i Belfast, Nordirland, där han fick jobba i både call room och sekretariatet. Samma år fick han jobba på JEM i Odense, Danmark. Mattias är idag en rutinerad tävlingsledare som roddat många upplagor av Upsala Cup, svenska och nordiska mästerskap samt suttit i tävlingsledningen vid svenskarrangerade världscuper. Han är även engagerad i Svenska Fäktförbundets tävlingskommitté.

På gymnasiet studerade Mattias naturvetenskap (natur matte/data) följt av militärtjänstgöring och universitetsstudier i språkteknologi. Som student fick Mattias möjlighet att tävla i student-SM på hemmaplan, där han tog brons.
Nu jobbar han inom Försvarsmakten, som specialistofficer på Ledningsregementet i Enköping. Arbetet inom försvaret har gett Mattias möjligheten att både resa, träna och tävla i militär fäktning. År 2019 fick han representera Sverige vid militär-OS, en tävling som anordnas som en del i det fredsfrämjande arbetet mellan nationer. Som ledare har Mattias åkt på ett hundratal ungdomstävlingar, men har på senare år även fått större uppdrag. Han har varit tränare under militär-VM, överledare på U23-EM samt varit coachat på Universiaden. År 2016 tilldelades han det prestigefyllda Hugo Levin-priset för sitt tränararbete.

Mattias ansvarar idag för Blå grupp samtidigt som han assisterar i flera andra grupper.

På fritiden vill Mattias träna, baka och göra utflykter men i ärlighetens namn finns det inte så mycket tid över...

Mattias beskriver sig själv som lojal och noggrann. Sofie beskriver Mattias som underfundig, stark och konsekvent.
Bild

Conny Pihl

Födelseår: 1965
Vapenhand: Vänster
Klubb: Upsala Fäktning
Tränare sedan: 1996, ej längre aktiv
Utbildningar: 

FIE tränarutbildning Zagreb
Licensierad instruktör i rullstolsfäktning
Fritidsledarutbildning
Simlärarutbildning
Studier i idrottspedagogik
Utbildad testledare
Hjärt- och lungräddning

Utmärkelser och stipendier:

SvFF förtjänstmedalj i silver
SvFF förtjänstmedalj i brons
Nominerad till Uppsala Idrottsgala 2013 i kategorin årets ungdomstränare

​Biografi:

Läs mer…

Conny Pihl började vid 11 års ålder på det han trodde var fäktning, ”men jag blev väldigt överraskad över hur många andra idrotter vi tränade” säger Conny och det visade sig senare att det han egentligen hade börjat på var modern femkamp. Som femkampare var Connys främsta merit en sjätteplats vid öppna tyska mästerskapen och som fäktare en silvermedalj på distiktsmästerskapen. Vid 15 års ålder bestämde han sig för att börja engagera sig som tränare. Sedan 1996 har Conny jobbat på Upsala Fäktning som hjälptränare eller ungdomstränare. Samtliga fäktare som fostrats i Uppsala Fäktning har på ett eller annat sätt kommit i kontakt med Conny. Under sin tid på klubben har Conny varit med och tagit fram tjugotalet fäktare som senare kommit att bli svenska mästare, i både femkamp och i fäktning.  

På gymnasiet studerade Conny mekanik men kom senare att byta bana för att läsa naturvetenskap och samhällsvetenskap och senare fördjupa sig i idrottspedagogik. Conny har alltid på ett eller annat sätt varit engagerad i Upsala Fäktning även om han i perioder har haft sitt stora engagemang i femkampen. I Svenska mångkampsförbundet har han både agerat förbundskapten samt förbundssekreterare för landslaget i modern femkamp.  

Förutom tränarutbildning, fritidsledarutbildning och idrottspedagogiska studier har Conny också gjort många fördjupningsutbildningar i modern femkamp. Han har även gjort fördjupade studier i fäktning på internationella fäktförbundets tränarutbildning i Kroatien.  

Conny deltog också i ett projekt där man i Tyskland utbildade ledare i rullstolsfäktning. Genom sitt arbete för att göra fäktningen tillgänglig för alla fick Conny Svenska Fäktförbundets förtjänstmedalj i brons. Efter flera projekt hos Upplands Idrottsförbund tog Conny år 2012 tjänsten som teamansvarig för NIU-gymnasiet i femkamp.

Större delen av sitt liv har Conny jobbat som idrottslärare, fritidspedagog eller idrottsledare men han har även jobbat som busschaufför och i Italien. Conny beskriver sig själv som eftertänksam, rättvis och ansvarskännande. På frågan vad han helst gör på sin fritid svarar han ”vilar, så klart”.

Bild

Elitaktiva


Linus Islas Flygare

Födelseår: 1998
Vapenhand: Höger
Klubb: Upsala Fäktning
Huvudtränare: Sofie Larsson
Utmärkelser och stipendier:

Upplands Idrottsförbunds elitidrottsstipendium 2017
Bästa idrottsprestation Uppsala Idrottsgala 2015
Svenska Fäktförbundets Bältesspännarna 2014

​Resultat:

​Olympiska spel: Ungdoms-OS, Nanjing, Kina, 2014: silver individuellt och lag-brons
Världsmästerskap: Plovdiv, Bulgarien, 2014: 6a kadett. Bourges, Frankrike, 2016: 8a junior
Europamästerskap: Maribor, Slovenien, 2015: guld kadett
Nordiska mästerskap: Flertalet NM-guld i klasserna kadett, junior och lag
Svenska mästerskap: Flertalet SM-guld i klasserna YU, ÄU, kadett, junior och senior och lag
Övriga framskjutna placeringar: ECC Köpenhamn: guld, ECC Göteborg: brons, Sat-WC Oslo: silver, Sat-WC Åbo: brons

​Biografi:

Läs mer…

Linus började med fäktning vid sju och ett halvt års ålder men kom snart att endast träna fäktning som en av sporterna i modern femkamp. Vid sidan av femkampen höll Linus också på med handboll och fotboll. Linus tränade idogt med klubbens ungdomstränare Conny Pihl i sex år innan han gick upp till elitgruppen och började jobba med huvudtränare Sofie Larsson och fystränare Christoffer Hallgren. Som kadett valde Linus att börja satsa helhjärtat på bara fäktning. Hans internationella genombrott var ett brons på, världens då största, kadettvärldscup i Göteborg. Linus blev då en av ungdomarna som tog sig in i olympiska kommitténs utmanarprogram. Kort därpå gjorde Linus en kvartsfinal på kadett-VM och kvalificerade sig därmed till ungdoms-OS i Nanjing 2014. Väl på plats i Kina tog Linus, som 16-åring, individuellt silver och lag-brons ihop med framtida klubbkompisen Åsa Linde. År 2015 smällde det igen med guld på kadett-EM i Maribor, Slovenien. Som junior har Linus flertalet framskjutna placeringar på mästerskap med en kvartsfinal på junior-VM som främsta merit. Linus har startat på senior-touren och har bland annat placerat sig bland de 64 bästa på grand prix-WC i Bern 2017 samt tagit silver på satellit-WC i Oslo.

Linus gick fäktgymnasiet på Celsiusskolan med inriktning samhällskunskap där han ihop med klubbkompisar från Upsala Fäktning och Uppsala Modern Femkamp fick möjlighet att träna på skoltid. Linus tillhörde under gymnasietiden NIU Topp-15, ett talangprogram för femton utvalda atleter i Uppsala. I programmet fanns också klubbkompisarna Simon Jokinen och Daniel Steinbock.

Linus är dessutom utbildad distriktsdomare i fäktning.
Hösten 2019 flyttade Linus till Stockholm för att studera ekonomi på Stockholms Universitet. Fäktträningen sprider han på klubbarna FFF och DIF i Stockholm, där stora delar av landslagsfäktarna finns. Linus pendlar till Uppsala för lektionering.

Vill ni sponsra Linus satsning mot världstoppen? Upsala Fäktnings sponsorsida

Linus beskriver sig själv som fysisk och tävlingsinriktad. Sofie beskriver Linus som explosiv, envis och målinriktad.
Bild

Filip Eriksson

Födelseår: 2000
Vapenhand: Vänster
Klubb: Upsala Fäktning
Huvudtränare: Sofie Larsson
Resultat:

Internationella mästerskap: JEM Plovdiv, Bulgarien: 45:a. JNM 2019 Norge, lag-brons.
Svenska mästerskap: Lag-guld JSM 2016, Göteborg. Silver JSM 2019, Kalmar. 
Övriga framskjutna placeringar: Lag-silver sat -WC Oslo 2015. Lag-guld Stockholmsmästerskapen 2017

​Biografi:

Läs mer…

Filip Eriksson började fäkta som tioåring för föreningen Karlstad IF. Han rekommenderas att söka till fäktgymnasiet i Uppsala efter ett verksamhetsmöte på föreningen där en representant från Svenska Fäktförbundet fick syn på Filip och tyckte sig se en framtidsman. Filip flyttade, då 14 år gammal, in på ett elevhem i Uppsala och började studera på NIU-gymnasiet med inriktning fäktning.

Filip började sin fäktkarriär med att vinna lag-JSM för Upsala Fäktning ihop med Linus Islas Flygare, Hannes Stråle och Samuel Sverker.
Filip fick också representera Sverige vid kadett-EM i Plovdiv, Bulgarien där han slutade på plats 45.
Som andraårsjunior tog Filip ett JSM-silver. Sista junioråret hann han göra tre juniorvärldscuper innan covid-19 slog till och såg till att det inte blev något sista JSM.

Sommaren 2018 tog Filip studenten, flyttade ihop med sin flickvän och började jobba som receptionist på Fyrishov.
På fritiden vill Filip träna så mycket som möjligt och följa ligorna i fotboll och ishockey. Favoritlaget är, inte helt oväntat, Färjestad.

Filip beskriver sig själv som lugn och metodisk.
Sofie beskriver honom som lyhörd, positiv och ivrig.
Bild

Erik Nilsson

Födelseår: 1996
Vapenhand: Vänster
Klubb: Upsala Fäktning
Huvudtränare: Sofie Larsson
Resultat:

Nordiska mästerskap: Brons JNM 2013, Köpenhamn, Danmark. Brons JNM 2015, Kaunas, Italien.
Svenska mästerskap: Silver JSM, Göteborg 2013, Brons JSM Örebro 2014. Lag-guld JSM 2013 och 2016.  Lag-silver 2015. Guld lag-SM 2016 och 2017.
Övriga framskjutna placeringar: Brons satellit-WC samt flertalet kvartsfinaler. U23-EM, Minsk, Vitryssland 22:a. 

​Biografi:

Läs mer…

Erik började fäkta hos Conny Pihl som tolvåring, först som modern femkampare. Han valde att satsa enbart på fäktningen som 16-åring då han gick in på Celciusskolans elitidrottsgymnasium med inriktning natur - fäktning.

Som junior tog Erik flera framskjutna individuella placeringar i mästerskap med bl.a. både silver och brons på JSM och två brons på JNM. Han representerade Sverige vid både JEM i Jerusalem, Israel och i Novi Sad, Serbien. Han har även startat på två U23-EM, i Plovdiv, Bulgarien och Minsk, Vitryssland. I lagsammabhang har Erik varit med och vunnit två JSM ihop med sina vapendragare Linus Islas Flygare och Felix Arias Olsson.

Som senior har Erik representerat Sverige på både EM och VM och har både medalj på satellit-WC och två SM-guld i lag, båda ihop med Linus Islas Flygare och Tomas Lundblad. Han har även flera nordiska lag-medaljer. Erik har också representerar Uppsala Fäktning i två Europacuper i Heidenheim, Tyskland.

Erik har idag tagit en paus i tävlandet för att fokusera på sina medicinstudier vid Uppsala Universitet. Men han kombinerar studierna med så mycket fäktträning han hinner med. Han innehar också domarlicens på värja.

Erik har beskrivts som lång, och med en aura av intelligens.
Sofie beskriver honom som analytisk och lidelsefull.
Bild

Åsa Linde

Födelseår: 1997
Vapenhand: Höger
Klubb: FFF
Huvudtränare: Grigori Beskin
Utmärkelser och stipendier:

Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2017-2018
Hallandsjunioren 2016
Svenska Fäktförbundets Bältesspännarna 2013

​Resultat:

​Olympiska spel: Ungdoms-OS, Nanjing, Kina, 2014: brons individuellt och lag-brons
Världsmästerskap: Porec, Kroatien, 2013: silver kadett. Plovdiv, Bulgarien, 2014: brons kadett
Europamästerskap: Maribor, Slovenien, 2015: brons junior
Nordiska mästerskap: Flertalet NM-medaljer i klasserna kadett, junior, senior och lag varav guld i både kadett, senior och lag
Svenska mästerskap: Flertalet SM-guld i klasserna ÄU, kadett, junior och lag
Övriga framskjutna placeringar: 
Universiaden 2017: 5:e plats, WC Tallinn 2016: 14:e plats, Sat-WC Oslo brons, Sat-WC Åbo brons

​Biografi:

Läs mer…

Åsa började fäkta vid 11 års ålder hemma i Kungsbacka på klubben KF99 med fäkttränare Adrian Pop. Efter att ha provat många andra idrotter bland annat friidrott och karate bestämde sig Åsa för att det var fäktning som gällde. Hennes första internationella medalj var ett guld på nordiska mästerskapen för kadetter. Strax därpå tog Åsa silver på kadett-VM i Porec, Kroatien, och gick tillsammans med Linus Islas Flygare in i Svenska Olympiska kommitténs utmanarprogram. Innan Åsa blev junior hann hon även ta ett brons på kadett-VM i Plovdiv, Bulgarien. VM-bronset kvalade Åsa till ungdoms-OS i Nanjing 2014, där Åsa tog individuellt brons och lag-brons med laget ”Europa 2” där också framtida klubbkompisen Linus Islas Flygare ingick. Som junior gjorde Åsa flera framskjutna placeringar men EM-bronset i Maribor 2015 var det som smällde högst. Åsa har gjort flera starter på seniortouren och har redan placerat sig bland de sexton bästa på världscupen i Tallinn 2016. Åsa tilldelades 2017 Riksidrottsförbundets och Svenska Spels elitidrottsstipendium, ett stipendium som ytterligare stöttar Åsas satsning.

Som sistaårs-junior valde Åsa att lämna Kungsbacka och istället flytta till Uppsala för att kunna satsa på fäktningen ihop med huvudtränare Sofie Larsson och fystränare Christoffer Hallgren. Åsa började hösten 2016 studera till byggnadsingenjör på Uppsala universitet. På fritiden spelar Åsa volleyboll, tittar på film eller serier och ”hänger med familj och vänner”.

Efter att ha slutfört sina studier i Uppsala tog Åsa jobb i Stockholm, flyttade ihop med pojkvännen och började fäkta på klubben FFF, Föreningen för fäktkonstens främjande. Där fäktar hon för israeliske landslagsfäktaren Grigori Beskin.

Som fäktare beskriver Åsa sig själv som ”en jobbig jävel” medan Sofie beskriver henne som ”rörlig, lurig och intuitiv”.

Bild

Driven av Skapa din egen unika webbplats med anpassningsbara mallar.